[ Обновленные темы · Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » ОТДЕЛ » Спелестология » Валки (Таємничі підземелля під Харковом. Історія знахідки)
Валки
Вольк@Дата: Вторник, 23.03.2021, 21:54 | Сообщение # 1
Подполковник
Группа: Администраторы
Сообщений: 88
Репутация: 10
Статус: Нету
Деякі міста та селища мають таємне, приховане від стороннього ока життя.Розказати про нього можуть різноманітні підземні тунелі, коридори або печери. А деякі можуть трохи відкрити ще й невідомі сторінки історії. Саме такі підземелля є на Валківщині.5 жовтня 1912 року на вулиці Богодухівській у Валках кінна підвода візника провалилась у землю на кілька вершків. Під час огляду провалу селянином Михайлом Корнійовичем Дудником виявилось, що провал виник у тому місці, де була якась підземна кам’яна споруда, добре відштукатурена зсередини і з заокругленою стелею.

Поліцейський наглядач міста після інциденту докладно занотував результати оглядин у своєму рапорті. Цей рапорт до валківської повітової поліцейської управи за 11 жовтня 1912 року зберігається у Харківському обласному архіві. Згідно із рапортом, у місті Валках виявили підземні ходи незрозумілого походження. «Між стінами підземний хід мав ширину близько двох аршинів, невизначеної довжини, – йдеться у документі. – При спробі розкопати підземну споруду виявилося, що вона тягнеться на велику відстань... Далі від місця провалу хід розділяється навпіл стіною товщиною близько шести вершків. Бокові стіни мають товщину в одну цеглину, які через давність при доторканні обсипаються, як пісок. Зі слів старожилів вулиці Богодухівської, вони не пам’ятають на цьому місці ніяких споруд і побудов протягом 100 років, з часів виникнення самої вулиці».

У другому своєму рапорті поліцейський наглядач міста Валок доповідає, що подібний підземний хід було знайдено 8 жовтня цього ж року на вулиці Ков’ягівській. Як і перший, він знаходився на глибині 2,5 аршина, був з округлою стелею, кам’яний і відштукатурений. Цього разу провалився кінь мешканця цієї вулиці Михайла Григоровича Синявського, коло його садиби.

Як розповів кореспонденту «СК» працівник Валківського краєзнавчого музею Микола Панченко, знайдені підземні ходи у місті Валки ніхто тоді не дослідив, тому про часи побудови та їх призначення нічого невідомо. За радянських часів на них уже ніхто не натикався.А от про інший кам’яний підземний хід, його призначення та імовірних засновників місцевим краєзнавцям стало відомо у повоєнний час. Він пролягав між двома паралельними вулицями Валок, нинішніми 1 Травня і Борща. Вхід випадково виявила дітвора, яка на галявині грала у футбол. Раптово кудись зник воротар – виявилось, що провалився в якусь підземну споруду. Старші хлопці знайдений підземний хід дослідили з ліхтарями. Виявилось, що він веде до райвійськкомату. Невдовзі вони «відвідали» військкомат цим ходом і поцупили кілька пістолетів, набої до них і запали. Міліція затримала юних гастролерів, люк до входу заварили, а зверху ще й засипали шлаком.

Як розповідають краєзнавці, будинок, у якому нині розташовано райвійськкомат, було зведено в 1912 році валківським штундистом Марченком. Штунда – християнська течія протестанської спрямованості, що поширилась у ХІХ віці. Отже, зведений Марченком будинок в народі швидко охрестили «чорним домом», адже збудовано його було з німецького будматеріалу за німецькою технологією і пофарбовано чорною фарбою. Паралельно, по нинішній вулиці Борща, звів собі кам’яний будинок ще один штундист – Микола Хмара. В обох цих будинках проводила збори валківська організація штундистів. У ті часи було збудовано й підземний хід, який з’єднував між собою ці два будинки. Як пояснює краєзнавець Микола Панченко, валківська організація штундистів була таємною, до того ж і часи були буремні. Тому підземні ходи штундисти могли використовувати як певний захист.

Краєзнавцям стало відомо, що пресвітер валківських штундистів Микола Васильович Хмара був професійним юристом. Працював спочатку у харківському, а потім у валківському суді. У 1932 році його було репресовано, а потім і розстріляно. Штундист Марченко продав свій будинок перед революцією мільйонеру із села Старі Валки Косенку, який розбагатів, постачаючи в діючу армію шкіру. У громадянську війну в чорному домі розміщувались то контррозвідка червоних, то контррозвідка білих.Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №38 від 29.03.2014
https://www.slk.kh.ua/news/kultura/tayemnichi-pidzemellya-pid-kharkovom-istoriya-znakhidki.html
 
Форум » ОТДЕЛ » Спелестология » Валки (Таємничі підземелля під Харковом. Історія знахідки)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: